900 Kč
Aerobie (USA) Cestovní kávovar AEROBIE AeroPress od Aerobie (USA) za cenu 940 Kč
Jeho vzhled vás možná zarazí, ale nenechte se ním odradit. Aeropress vám umožní připravit si rychle a jednoduše velmi dobrou kávu kdekliv na cestách , ale samozřejmě také doma nebo v kanceláři. Praktickou metodu přípravy kávy vymyslela americká hračkářská firma Aerobie a během pár let si získala oblibu mezi kávovými fajnšmekry po celém světě.
My jsme si jej oblíbili díky své kompaktnosti a možnosti ideálního spojení s mlýnkem Firebox nebo Helikon, který do otvoru Aeropressu lehce vsadíte získáte kompaktní sadu pro přípravu kávy, právě tam kde se zrovna pohybujete!
Ukázka využití s ručním mlýnkem Firebox Coffee Grinder
Další výhody a pozitiva Aeropressu
Připravuje kávu velmi rychle a za ideálních podmínek – správné teploty, úplného ponoru a rychlého filtrování. Do nápoje se nedostanou žádné nežádoucí chutě ani příměsi.
Šetří přírodu – jediný odpad tvoří papírový filtr a kávová sedlina.
Čištění je ještě rychlejší než příprava kávy – obojí stihnete do 3 minut.
Je lehký a snadno se přenáší – přibalíte ho na cesty i do práce.
Lehký a nerozbitný
Za vynálezem Aeropressu stojí pan Alan Adle, který v roce 2005 přišel na trh s patentem jednoduchého aparátu, pomocí kterého lze téměř kdekoliv připravit vysoce kvalitní filtrovanou kávu.
Aeropress je vyroben z kopolyesteru, je prakticky nerozbitný, lehký, nenáročný na údržbu a především také levný.
I když výrobce proklamuje, že je přístroj schopen připravit espresso, samozřejmě tomu tak není. Káva z Aeropressu je filtrovaná pomocí vzduchu (proto název Aeropress) přes malý papírový filtr. I když zde dochází k určitému tlaku, který je nezbytný pro krátkou dobu extrakce, nelze očekávat, že by dosáhl 9 barů potřebných pro přípravu espressa 🙂
PŘÍPRAVA KÁVY V AEROPRESSU
PŘIPRAVTE SI:
Čerstvě mletou kávu – 15 až 20 gramů dle chuti
Horkou vodu o teplotě cca 94 °C – cca 275 ml
POSTUP KROK ZA KROKEM (KLASICKÁ METODA):
Založte papírový filtr do sítka a zašroubujte.
Položte přístroj filtrem na šálek.
Do plastové nádoby nasypte kávu.
Zalijte ji vodou.
Čím hruběji mletou kávu zvolíte, tím delší čas dejte extrakci – od 20 sekund až po 2 minuty. Pro začátek doporučujeme jemně mletá zrnka a kratší dobu extrakce.
Navlhčete píst s gumovým koncem.
Vložte jej do nádoby a kontrolovaným pohybem stlačte.
Hotovo! Klasickou metodou připravíte kávu v aeropressu během chvilky.
NÁVOD NA OBRÁCENÝ POSTUP
Můžete vyzkoušet i postup obrácený – přístroj postavte na píst, do horní nádoby dejte kávu a zalijte trochou horké vody. Důkladně promíchejte. Nyní dolijte vodou po okraj a nechte louhovat cca 30 vteřin (dle hrubosti mletí). Zašroubujte sítko s filtrem a otočte celý přístroj na připravený šálek. Stlačením vyprázdněte obsah do šálku.
PÁR TIPŮ PRO PŘÍPRAVU TÉ NEJLEPŠÍ KÁVY
Navlhčete předem papírový filtr – zamezíte tak dřevité nebo papírové pachuti nápoje.
Rychlý stisk = více chuti z těla kávy, pomalý = čistší nápoj – rádi si vychutnáváte ovocné nebo kořenité chutě? Pak stlačte píst rychle. Pokud se chcete přívlastkům vyhnout a vychutnat si co nejčistší kávu, stlačujte píst postupně až 30 vteřin.
Balení obsahuje:
Aeropress
350 papírových filtrů
násypku a míchátko
český návod k přípravě
Záruka: 24 měsíců
Aerobie (USA) Cestovní kávovar AEROBIE AeroPress od Aerobie (USA) za cenu 940 Kč